RTV Rijnmond: Windmolens vooral een probleem in Zuid-Holland

Zuid-Holland telt de meeste gemeenten die problemen hebben met plannen voor nieuwe windmolens. Vijf van de in totaal vijftien gemeenten met veel tegenstand liggen in de Rijnmond. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen.
De provincies stemden een aantal jaren geleden in met landelijke plannen voor meer windmolens. Van de gemeenten die zijn aangewezen door de provincie Zuid-Holland wordt ook verwacht dat zij meehelpen bij de uitvoering.

In de praktijk blijkt vaak de locatie van de molens het belangrijkste breekpunt. Het gaat dan niet alleen om bewoners die overlast verwachten. Ook vrezen ze dat hun huis minder waard wordt. In de Rijnmond speelt dat onder meer in Binnenmaas, Korendijk, Maassluis, Papendrecht en Brielle.

Buurgemeenten
De problemen beperken zich alleen niet tot de gemeenten waar de windmolens moeten komen. Ook buurgemeenten zijn het geregeld oneens met de voorgestelde locaties. Zo maakt Nissewaard bezwaar tegen de windmolens in Korendijk en is Barendrecht niet blij met de plannen in Binnenmaas.

De provincie Zuid-Holland heeft al laten weten dat de windmolens er uiteindelijk toch zullen komen. Alleen zal er vermoedelijk nog wel juridisch gesteggel voor aan te pas komen.

RTV Rijnmond, 13 maart 2015

Geef een reactie