Leiden, Oxford, Amsterdam, Harvard… Lisse Flower Campus
LISSE – Onderzoek, wetenschappelijk onderwijs, documentatie, administratie, studentenhuisvesting – inclusief een mensa annex restaurant en een fitnessruimte – de mogelijkheid voor de vestiging van kleine bedrijven, een conferentieoord, een museum en een hotel. Dat allemaal zou een plaats moeten krijgen in ’Lisse Flower Campus’, een initiatief van ontwikkelaar ABC Vastgoed en het Noordwijkse architectenbureau Van Egmond Totaalarchitectuur.
Topinstituut. Nu is het voormalige gebouw van uitgever Swets & Zeitlinger – een paar jaar geleden vertrokken uit Lisse en inmiddels failliet – nog een gigantisch doolhof van lege kantoren, magazijnen en andere ruimtes. Maar als het aan de initiatiefnemers ABC en Van Egmond ligt, is het gebouw straks een internationaal topinstituut voor wetenschap, opleiding en innovatie op het gebied van bollen. Er wonen studenten die kunnen beschikken over voorzieningen als een bibliotheek, sportfaciliteiten, een café en een restaurant. Ook zou Lisse Flower Campus kunnen worden uitgebouwd tot een internationaal conferentieoord dat gebruikmaakt van dezelfde collegezalen en cateringvoorzieningen als de opleidingen.
Bedrijven. Door de aanwezigheid van kennis en accommodatie, zoals laboratoria, denken de initiatiefnemers dat Lisse Flower Campus ook een ideale vestigingsplaats kan zijn van kleine, innovatieve bedrijven. En die leveren op hun beurt stageplaatsen en afstudeeropdrachten aan de studenten. Voor instellingen die bijvoorbeeld belangenbehartiging, public relations en andere vormen van dienstverlening in de bollensector verzorgen, is er kantoorruimte beschikbaar. Veel meer dan een ambitieus idee is Lisse Flower Campus overigens nog niet. Financiers zijn er nog niet, noch partners die al zwart-op-wit hebben aangegeven erin te willen participeren.
Landmark. ,,Maar je moet ergens beginnen’’, zeggen Marcel Loosen van ABC Vastgoed en Britta van Egmond van Van Egmond Totaalarchitectuur. Overigens zijn beiden geen eigenaar van het oude S&Z-pand. Dat is het bouwbedrijf Adriaan van Erk dat wel volledig achter de plannen staat. Van Egmond heeft voor Lisse Flower Campus al een stedenbouwkundig ontwerp gemaakt. Daarin wordt de kop van het huidige gebouw, aan de zijde van de Heerweg dus, vervangen door een zeven lagen tellende ’landmark’. Daarin worden behalve de entree ook het hotel ondergebracht plus een museum waarin de initiatiefnemers onder andere hopen het al jaren in een kist opgeborgen panoramaschilderij van de Bollenstreek van de schilder Leo van den Ende een plaats te kunnen geven. De zesde en bovenste verdieping leent zich vanwege het uitzicht naar alle kanten voor een restaurant.
Studenten. Achter de landmark wordt Lisse Flower Campus twee, of op enkele plekken maximaal drie, lagen hoog. Het achterste deel is vooral bedoel voor studentenhuisvesting. Er is plek voor 100 tot 150 studentenwoningen. In de ruimte tussen de landmark en de studentenwoningen komen collegezalen, laboratoria, kantoren, bedrijfsruimten, restaurant en dergelijke. In totaal telt het gebouw een kleine 21.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte.
Maar hoe haalbaar is het allemaal? Is Lisse Flower Campus een luchtkasteel of kan het er werkelijk van komen? Een presentatie voor een zestigtal geïnteresseerden – mensen uit het vak en andere belangstellenden – tijdens het maandelijkse Flower Science Café in Lisse, viel eind vorige week in elk geval in goede aarde.
,,Hoog tijd dat er iets in deze sfeer komt’’, reageerde oud-Hobahobaas Joop Zwetsloot. ,,Vroeger hadden we hier de tuinbouwschool, dat gaf samenhang. De mensen die later wat gingen betekenen in de sector leerden hier elkaar al kennen. Dat is nu weg.’’Ook Lisses dorpspromotor Marco van der Lingen was enthousiast: ,,In Keukenhof laten we het heden zien, het is goed dat er ook een plek komt waar we de toekomst zichtbaar maken.’’ Raadslid en oud-wethouder Ad van Zelst noemde het idee ,,noodzakelijk, goed en een enorme impuls voor het gebied tussen Leiden en Haarlem.’’
Markt verkennen. Kritische geluiden waren er ook. Sam van Egmond, directeur bemiddelen van overbuur Hobaho, raadde aan eerst eens de markt te onderzoeken. ,,Waarom zouden studenten hierheen komen? Wat is je ’unique selling point’? Een leeg gebouw alleen is geen reden voor bestaansrecht. Bij veiling Flora staan ook volop ruimtes leeg bijvoorbeeld. Bedenk: we zitten nergens op te wachten totdat we ertoe verleid worden?’’
Volgens makelaar Ad Bakker van Mens Makelaardij valt of staat het idee bij het binnenslepen van een leerstoel. ,,Als die er komt, komen de studenten, wordt het een echte campus en kan het volgens mij uitgroeien tot wat de initiatiefnemers voor ogen hebben’’, zei hij tijdens de nazit. Maar ook wat dat betreft kunnen de initiatiefnemers reden tot optimisme hebben, want vertegenwoordigers van de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Wageningen die het Flower Science Café bezochten, toonden zich zonder uitzondering enthousiast over het ’inspirerende plan’. (Foto: Van Egmond Totaalarchitectuur)
Bron: Leidsch Dagblad, 3 juni 2015