Wat betekent een stem op Lijst 14 uiteindelijk voor de Eerste Kamer?

De Eerste Kamerverkiezingen zijn een “afgeleide of indirecte verkiezing”. Het gaat de Verenigde Lokale Partijen Zuid-Holland (Lijst 14) primair om de invloed van de lokalen op het provinciale beleid. Die willen we terug op dat niveau!

Landelijke politici en partijen maken er Eerste Kamerverkiezingen van. Door een debat op tv, het inzetten van Rutte, Wilders, Pechthold en consorten én door te hameren op het ‘grote belang’ van de Eerste Kamer wordt de Provinciale Statenverkiezing gestolen. Maar het gaat op 18 maart om een mandaat voor vier jaar voor een Statenlid!

De verkiezingen door de Statenleden voor de Eerste Kamer zijn op 26 mei! Ruim na de PS verkiezingen van 18 maart. De kandidaatstelling daarvoor is eind april, ook ruim ná de PS verkiezingen.
De gekozen Statenleden brengen op 26 mei hun stem uit “zonder last of ruggespraak” en zijn vrij om op nationaal niveau hun eigen keus te maken. Zo staat het in de wet.
Onze Vereniging kan na 18 maart alsnog besluiten vanuit de eigen, lokale gelederen ook Eerste Kamerkandidaten voor te dragen. Of we dat doen is ter beslissing van de Verenigde Lokale Partijen.

Voor nu: Lijst 14, stem lokaal.

Geef een reactie